A MSZMP elutasítása 1979-ben

Dunavölgyi Péter

 

 

A MSZMP elutasítása 1979-ben

 

A Magyar Nemzeti Levéltárban található dokumentum szerint az MSZMP Agitációs és Propaganda Bizottsága, Grósz Károly előterjesztése alapján 1979 őszén  még elutasította,  hogy engedélyezzék  a nagyközösségi vevőantenna rendszereken a helyi műsorok sugárzását. 

 

„Az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Bizottsága, ülésén Grósz Károly előterjesztésében tárgyalta a helyi a „kábeltelevíziózási” kérések elutasításának javaslatát. „ A Fejér megyei pártbizottságtól és a pécsi városi tanácstól kérés érkezett különböző fórumokhoz, hogy engedélyezzék az úgynevezett nagy közösségi vevőantenna rendszereken helyi műsorok sugárzását.

Napjainkban csak közösségi vevőantenna rendszerekkel valósítható meg gazdaságosan és jó minőségben az MTV mindkét műsorának vétele a soklakásos épületekben, az új városrészekben. A nagyrendszerbe akár tízezer lakás is bekapcsolható. Az antenna központi erősítőjének felhasználásával képmagnetofonra rögzített műsorok – a külföldi kábeltelevíziókhoz hasonlóan – szintén továbbíthatók a lakásokba. Ezzel a lehetőséggel kívánnának élni néhány városban.  Javasoljuk, hogy az Agitációs és Propaganda Bizottság a helyi „ kábeltelevíziózás” ügyében foglaljon állást. Jelenleg nem támogathatók az ilyen kérések, mivel mind a megfelelő képminőség, mind a színvonalas műsoranyag helyi biztosítása költséges s az MTV fejlesztésének anyagi lehetőségei is erősen korlátozottak. 1979. szeptember 21.” A jegyzőkönyv határozataiból:  „Helyi „kábeltelevíziózási” kérések elutasítása:

A Fejér megyei pártbizottságtól és a pécsi városi tanácstól kérés érkezett a különböző fórumokhoz, hogy engedélyezzék az úgynevezett nagy közösségi vevőantenna rendszereken a helyi műsorok sugárzását. Az Agitációs és Propaganda Bizottság az előterjesztésnek megfelelően nem támogatja a kérés teljesítését, mivel mind a megfelelő képminőség, mind a színvonalas műsoranyag helyi biztosításához nincsenek meg a szükséges feltételek.” Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár   ( 288f 41/332 MSZMP KB Agitációs  és  Propaganda  Bizottsága anyaga).