Archívumi kincsek - Tom Sawyer kalandjai

Dr. Tóth Judit :

Archívumi kincsek - Tom Sawyer kalandjai

A történet meseszerűen kezdődött: az ötgyermekes Horváth család 1959 elején megvette élet első fekete-fehér, AT 301-es típusú tévékészülékét, amelynek műsorát az adásnapokon - úgymint kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap - a budai bérház többi lakója is megtekinthette Horváthék nagyszobájában. - Ámulva figyeltük az ipari adásokat, a monoszkópot, alatta a Kossuth Rádió műsorának hangját- mondja ma 56 éves háromgyerekes családapa, Horváth Péter - mígnem egyszer Takács Marika azt mondta: gyerekszereplőket keres a televízió. Nem volt kétséges: család benjáminját, az akkor 11 éves Pétert el kell vinni a válogatásra...

A Tom Sawyer megszökik című egyórás produkciót 1959. december 12-én sugározta a Magyar Televízió a 3-as stúdióból. A rendező Kende Márta, az operatőr Czabarka György, a szereplők Ascher Oszkár, Gombaszögi Frida és hát persze a főhős Tom Sawyer: Horváth Péter. - Ez akkor úgy nézett ki, mint egy élő elektronikus közvetítés, de közben 35 mm-es filmbejátszások is voltak benne. Miután a 3-as stúdiónak nem volt vezérlője, a madzagokat kilógatták az ablakon és a ház előtt álló Pye típusú közvetítő kocsihoz csatlakoztatták. Ezt a kocsit egyébként akkor selejtezte le a BBC és kapta ajándékba tőlük az MTV. Úgy tudom ma is üzemképes, az egyik kerületi televíziónál dolgoznak vele.

A Tom Sawyer megszökik 1959-ben tehát egy vegyes műfajú produkció volt és a kor szokásának megfelelően az ún. élő stúdióban zajló részét úgy rögzítették, hogy egy monitorról 16 mm-es kamerával felvették a képernyőn látottakat.

A 11 éves Horváth Péter, mint Tom Sawyer igen nagy sikert aratott a tévénézőknél - különösen a tízéves leányok körében - ennek ellenére nem folytatódott gyermekszínészi karrierje. Megrögzött exhibicionistaként az MTV kapuját 1970-ben léte át újra, akkor már a Riporter kerestetik egyik versenyzőjeként. Az egykori gyereksztárt így később a nézők leginkább a TV Híradójának moszkvai tudósítójaként, illetve külpolitikai riporterként ismerhették meg. - Sok-sok évvel a Tom Sawyer adása után, amikor már riporterként dolgoztam a tévénél, eszembe jutott, hogy utána nézek, mi történhetett gyermekkori próbálkozásommal. Az archívumban azonban a régi műsornak azt a részét találtam meg, amelyet a stúdióban ún. telerekording módszerrel 16 mm-es filmszalagra rögzítettek. - Hogy végül 43 év után megtaláltuk a 35 mm-es filmbejátszásokat is és a két kópia egymásra talált - azaz sikerült rekonstruálni az eredeti 1959-es műsort - azt tulajdonképpen Horváth Péter kollégám kíváncsiságának köszönhetjük - mondja Dunavölgyi Péter, a Magyar Televízió Archívumának igazgatóhelyettese.

Az így szerencsésen egyesített lelet unikumnak számít az MTV-ben, hiszen az 1959-es évből - a TV Híradókat leszámítva - mindössze 29 film illetve filmrészlet maradt az utókorra, azok is nagyrészt szilveszteri jelenetek, no meg a Tom Sawyer.

Az MTV központi archívuma 1960-ban alakult, tehát a korábban készült műsorokat szó szerint fel kellett kutatni: rendezők, operatőrök, gyártásvezetők szekrényeiből, szobáiból kerültek elő a tekercsek. A Tom Sawyer két részét is több év különbséggel sikerült megtalálni,- és mert a címük sem egyezett, külön-külön, archíválták a 16 mm-es és a 35 mm-es filmeket, - mindenki, úgy gondolta ez két külön feldolgozása a témának.

A Tom Sawyer visszatér meglett kora ellenére ma is nézhető minőségű produkció, ennek titka az MTV filmrestauráló szakembereinek munkája. - A filmes telerekording képeinek minősége 50 %-os az eredeti eletronikához képest, de 1970-ig - kétcolos technika megjelenéséig - ezzel a módszerrel rögzítették például az összes színházi közvetítést az MTV-ben. Össztelevíziós szinten hatalmas mennyiségű produkcióról van szó, 250 ezer órányi műsor vár feldolgozásra és a restaurálási munkát csak öt évvel ezelőtt tudtuk megkezdeni. Ha csak a filmeket nézzük, akkor is 13 ezer órányi anyagról van szó, az öt év alatt ennek kb. 5 %-át sikerült eddig technikailag felújítani, bár a munka speciális műhelyekben, két műszakban folyik. Akárhogy is számoljuk, 15-20 év is beletelik, amíg azt tudjuk mondani: a régi filmek mindegyike ugyanúgy adásképes, mint az 1959-es Tom Sawyer...


A szerző engedélyével jelent meg ezen az oldalon ez a cikk,  (az eredeti cikk, a Mediatechnika című újságban jelent meg)!