Katkics Ilona Televíziós Gyermekműsorok és Gyermekfilmek Szemléje

Katkics Ilona: Televíziós Gyermekműsorok és Gyermekfilmek Szemléje

 

Nagyszerű munka volt, nagyszerű emberekkel. Naponta kb. 200 ember jelent meg az eseményeken: újságírók, rendezők, színészek, külföldi kollégák, és filmvásárlók. Európai televíziók munkatársai látogattak el a Szemlére, hogy műsorainkat megismerjék, megvásárolják, hiszen még filmvásárt is rendeztünk!

 

 

 

Az Alpok lábánál, Szombathelytől 18 km-re, szálas fenyvesek és lomberdők borította hegyek völgyében fekszik a nyugati végek patinás kisvárosa, Kőszeg. 1532 augusztusában Jurisich Miklós, a Kőszegi Vár védője és emberi 25 napos sikertelen ostrom után visszafordulásra

kényszerítették Szolimán török hadvezér csapatait. A bátor és elszánt helytállás emlékét idézi ma is a 11 órai harangszó.

 

Ebben a történelmi várban jöttek össze először 1976 májusában a tudósok, pedagógusok, filmesek, tévések, zenészek, irodalmárok, táncművészek képviselői, hogy megvitassák, javaslataikkal segítsék a gyermek és ifjúsági kultúra területén dolgozók munkáját. Kiinduló pontja volt a vitának, hogy a gyermek nemcsak befogadó, de mint társadalmi életet élő aktív  személyiség, maga is alakítja a közösségét, önmaga személyiségét.

 

Ekkor még zárt körben dolgoztak a vitázók, a város közönsége, a gyermekek nem tudtak arról, milyen munka folyik érettük, mindannyiunkért.

 

Ezért 1977-ben a II. Szemlén (V. 21-26) már szerkezetében is átalakítottuk a találkozót. A műsorokat korosztályonként és műfajonként mutattuk be:

1./ Kicsiknek szóló aktuális és ismeretterjesztő műsorok (Stop! - Közlekedj okosan!;

     Vízipók, Csodapók)

2./ Kicsiknek szóló művészeti műsorok (Zsebtévé; Süsü a sárkány; Csaló az üveghegyen)

3./ 10-14 évesek aktuális műsorai (TTT; Nekem szülőhazám; Beszéljük meg; Legyünk

      barátok)

4./ 10-14 évesek művészeti műsorai (Udvaromtól az égig; Csutak a mikrofon előtt;     

       Ludas Matyi; Tótágas)

 

A kemény vitákban felszólalt Lóránd Ferenc, és dr. Poszler György.

Miközben folyt a munka a Várban - a városban, az iskolákban a gyerekek rajzversenyen, akadályversenyen vettek részt. A várudvaron pedig udvari zenét szolgáltatott a Tolcsvay Együttes.

 

1979-ben V. 21-26 között megtartottuk a III. Szemlét.

Nagyon hosszadalmas volna felsorolni azt a sok értékes munkát, amely terítékre került korosztályonként. Talán csak néhányat említek: Összekacsintó (Gobbi Hilda műsora); Kuckó; Perpetuum Mobile; Tizentúliak társasága; Pom-pom meséi; a Kisfiú, meg az oroszlánok; Rab ember fiai; Ebéd; Vakáció a halott utcában; Zsebtévé; Frakk; Cimbora; Kuckó; Kosársuli; Pingpongsuli, stb.

 

Igazi értékek születtek. A vitazáró előadást dr. Ancsel Éva filozófus tartotta. A vitázók között ott volt Kende Márta, Kelemen Endre, Juhász Árpád, Szőnyi G. Sándor és dr. Poszler György.

Ekkor már az volt a célunk, hogy az egész város tudjon rólunk, a gyerekek vegyenek rész a vidámságban, és az ítéletek meghozatalában is.

Színészek jöttek el autogramot osztogatni;

Haditorna volt a várárokban;

Helyi gyermek fúvószenekar vonult keresztül a városon;

Fegyver- és ruhabemutatót rendeztek a várudvaron;

Koncertet adott a Neoton Familia, a Victoria, a Garabonciás;

Az Állami Bábszínház előadást tartott a SZOT üdülőben (A csodálatos kalucsni);

A Várban gyermekrajz és báb kiállítás volt;

A Magyar Rádió Ifjúsági Osztálya a Szemle ideje alatt közönségtalálkozókat és műsor meghallgatásokat rendezett.

Az egész város megmozdult. A gyerekek egy héten át forgolódhattak egyik helyről a másikra. A hét az övéké is volt, nemcsak a szakembereké…

 

Az országot is bevontuk a műsorok versenyébe. A kijelölt iskolákban a gyermeknézők szavazhattak, osztályzatokat adtak a műsorokra, és odaítélték a Közönség-díjat is.

A Várban létezett az amatőr rádiósok központja. Ide futottak be rádión keresztül az adatok és a Magyar Televízió Tömegkommunikációs Osztályának munkatársai feldolgozták azokat.

 

Nagyszerű munka volt, nagyszerű emberekkel. Naponta kb. 200 ember jelent meg az eseményeken: újságírók, rendezők, színészek, külföldi kollégák, és filmvásárlók. Európai televíziók munkatársai látogattak el a Szemlére, hogy műsorainkat megismerjék, megvásárolják, hiszen még filmvásárt is rendeztünk!

 

Akik nem élhették át ezeket a napokat, azt hiszem hiába vezetném kézen fogva egészen a IX. Szemléig, amellyel 1991-ben befejeződött Kőszegen a gyermekműsorok és gyermekfilmek ünnepe. Sajnos, azóta már nemcsak ez a fórum szűnt meg, de nem létezik az a Szerkesztőség sem, amelynek munkája nyomán ilyen gazdag műsorválasztékkal állhattak a gyermek és ifjúsági terület munkatársai a gyermeknézők elé.

 

 

 

Katkics Ilona[1]

   

 

 

 

 

 

 [1] Katkics Ilona, rendező, Budapest, 1925. november 26.  Tanulmányai:Budapesti Kereskedelmi Középiskola (1940-1944), Össz-szövetségi Állami Filmművészeti Főiskola, Moszkva (VGIK), Rendezői Szak (ösztöndíjas) (1948-1954),
Diplomás filmrendező (1956),Budapesti Felsőfokú Tanítóképző, alsó tagozatos tanár (1961-1964).
Munkahelye: Magyar Televízió (1956-1986). A magyar televíziózás kezdetétől, (1956. augusztus 15-től) nyugdíjaztatásáig, 1986-ig, a Magyar Televízió rendezője, a Gyermek -és Ifjúsági Főszerkesztőség főrendezője. Az MTV indulásakor, a Gyártási Osztály, majd a Stúdió Osztály tagjaként szinte minden műfajban dolgozott: híradózott, dokumentumfilmeket készített, 1958 és 1962 között élő tévéjátékokat rendezett.
A rendezők szerkesztőségekhez irányítása után elsősorban gyermekeknek szóló műsorokat gondozott. A Kőszegi Gyermekfilm Szemle alapító tagja, majd igazgatója (1976-1989).
A Magyar Filmművész Szövetség alapító tagja, majd az ifjúsági szakosztály titkára, a szövetség elnökségi tagja 1958-tól.
Főbb rendezései: /-felnőtteknek szóló, élő tévéjátékaiból-/:
Tanya a viharban – (1958), í.: Dobozi Imre, Családfő – (1958), í.: Bihari Klára, Egy ablak világít – (1959), í.: Salamon Pál, Szoba a hegyen – (1961), í.: Pintér Tamás. /-ifjúsági élő adásaiból-/: Versengő városok, Ki mit tud ?, Magyar nyelv és irodalom, Nyílt tárgyalás, Fiatalok az éjszakában. /-gyermekeknek szóló sorozataiból-/: János vitéz (báb), Fürkész (10 rész), Esti mesék, /-tévéfilmjeiből-/: A kabát – a rendező diplomafilmje (35 mm-es mozifilm) (1956), í.: Asztalos István. Próbáld meg, Daddy! – tévéfilm (1959), í.: Békés József. Csodakalap – tévéfilm (1959), í.: Móra Ferenc, forg.k.író: Szemes Marianne, Nyolc hold föld – tévéfilm (1960), í.: Sűsdi Sándor, dram.: Mészöly Tibor, Hagymácska – mesejáték (1962), í.: Gianni Rodari, Koloszova Bobmoszova, Hans-Dieter Schmidt, műfordító: Tarbay Ede,
A kis Bice-Bóca (1964), í.: Móra Ferenc, forg.k.író: Szemes Marianne, A két csaló – tévéfilm   (1967), í.Móra Ferenc, forg.k.író: Tarbay Ede. Anna Magdalena Bach krónikája – zenei ismeretterjesztő film (1965), szerk.: Apor Judit.Szerelem – tévéfilm (1968), forg.k.író: Benedek Katalin, Zsó és Laci 1-2 tévéfilm (1968), í.: Benedek Katalin, szerk.: Borus Rózsa,
Kincskereső kisködmön – ifjúsági tévéfilm sorozat 1-6. (1968), /A körtemuzsika; Megy a ködmön világgá; A csodakalap; Kincskereső kisködmön, A kis Bice-Bóca, Az égbelátó/, í.: Móra Ferenc, forg.k.író: Szemes Mihály, A palacsintás király 1-2 – mesefilm (1973), í.: Fésűs Éva, Bach Arnstadtban – tévéfilm (1975), í.: Klaus Eida, műfordító: Hunyadi József, Barátom, Bonca – tévéfilm (1976), í.: Varga Katalin, Csutak a mikrofon előtt 1-2 tévéfilm (1976), í.: Mándy Iván, forg.k.író: Bíró Zsuzsa, Ebéd – tévéfilm (1978), í.: Békés József,
Mákszem Matyi – tévéfilm (1978), í.: Erick Kastner, forg.k.író: Zahora Mária, dram.: Békés József, A kisfiú meg az oroszlánok – mesejáték (1979), í.: Lázár Ervin, A Sipsirica 1-2 – tévéfilm (1980), Tündér Lala – mesefilm (1981), í.: Szabó Magda, Három szabólegények – tévéfilm(1982), í.: Babay József, Tizenhat város tizenhat leánya – tévéfilm (1983), í.: Krúdy Gyula, forg.k.író: Liska Dénes,Anna és Anton – tévéfilm (1984), í.: Valerija Peruanszkaja, műfordító: Szekeres Zsuzsa, Legyél te is Bonca! – tévéfilm (1984), í.: Varga Katalin, A zöld torony – tévéfilm (1985), í.: Varga Katalin, Aranyidő – tévéfilm (1986), í.: Krúdy Gyula,
A fantasztikus nagynéni 1-2 – tévéfilm 1986, í.: Nemere István,
Színházi rendezései: A hétpettyes lovag – musical (1981) Békés Megyei Jókai Színház
Katkics Ilona által rendezett filmek Nemzetközi díjai: A két csaló – a Velencei Filmfesztivál részvételi diplomája (1967), A kis Bice-Bóca – Monte Carlo - Közönség Serleg (1968)
A kis Bice-Bóca – Prix Jeunesse, München – fődíj (1968), Szerelem – Prix Jeunesse, München – fődíj (1970), Ebéd – Prix Danube Nemzetközi Tv. Fesztivál, Pozsony, II. díj (1979), Barátom, Bonca – Prix Jeunesse, München -„Diploma a legjobb gyermekfilmért” (1976)