BemutatkozásKedves olvasóim!

Hosszú, négy évtizedes televíziós gyakorlat, és most már közel 10 éves televíziótörténeti kutatásaim eredményei olvashatók ezen a honlapon. Azoknak ajánlom, akik kíváncsiak a Magyar Televízió és a magyarországi televíziózás, múltjára, műsorainak történetére, nosztalgiával emlékeznek egy - egy kedves műsorukra. Ajánlom azoknak is, akik tanulmányaikhoz keresnek szakanyagot, és azoknak akik szintén foglalkoznak televízió történeti kutatásokkal. 2007 - óta  publikációim, jelentek meg, nyomtatott periodikákban, és internetes felületeken, s tanítottam is évekig a televízió és a televíziós műfajtörténetet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán. Az olvasó most itt egy helyen ismerkedhet meg az általam írt történeti anyagokkal és az általam készített interjúkkal. 

A tartalom folyamatosan bővül újabb és újabb írásokkal.

Megkértem egy - két kedves volt kollégámat, barátomat, hogy írják meg az olvasók számára, hogy miért ajánlják ezeket az oldalakat:

Szabados Tamás, operatőr, rendező:

"Én már mindet elolvastam.  Péter minden sora mögött van egy történelmi - múlt értékelés, személyek csatasora, és cél a  MEGŐRZÉS!" 
 Ez kincs a jövő könyvtárában "


Rácz Gábor, rendező:

" Volt egyszer egy Magyar Televízió. Évi 50 TV játék, színházi közvetítések, míves gyermek, ifjúsági, és művelődési műsorok, és hogy hazabeszéljek a hazai és külföldi tájakat, természetet   bemutató műsorok.

Ne felejtsük eleinte egy csatorna volt, később indult az M2 – valljuk be ide „dugdostuk „azokat a műsorokat, amit valamilyen okból nem szerettünk volna az Egyesen sugározni. Mi határoztuk meg, mi mikor kerüljön adásba. Szerénytelenül azt kell mondanom: MŰVELTSÉGET kínáltunk a nézőknek.

Ma, amikor esténként leülünk a Televízió elé és száznál is több csatorna közül választhatunk, azt látjuk, ha  átkapcsolunk akár az egyik műsor, a másik folytatása lenne.

Embert ölni, robbantani, lopni, rabolni, sugallják :  az élet természetes része, nem nagydolog. A híradók is kriminalizálódtak.

És ezeket a filmeket látja a Pápua, a brazíliai indián, és a maszáj pásztor is. Lehet ez világkoncepció?

Tisztelet annak a néhány bátor csatornának, akik e képesek  ezen  felülemelkedni!

Nehezen érezzük át azt a tényt, bizony-bizony a mi időnk elmúlt.

Mert döbbenve nézzük ugyan a kínálatot, de mélységesen irigyeljük azt a technikát, ami nekünk anno, nem hogy nem állt rendelkezésünkre, még csak nem is gondolhattunk rá.

A fejünkben már nincsenek telefonszámok, mert ott van a mobilunkban, nem használunk sem lexikont, sem szótárt, mert ott van az Internet!

Műsorainkat, melyeket VHS-en őrizgettük, már régen DVD-re írattuk.

És őrizzük emlékeinket, nekem például a tudatomba beégett az első élő adásom, amikor a turnusvezetői vonalon Pallos Klári beszólt: „Ki vagytok adva! „

Jómagam igen büszke vagyok, hogy igazán kiemelkedő tehetséggel rendelkező televíziósok kollégája lehettem. Kapásból felmondok két tucat TV játékot és annak rendezőjét, és természetesen számtalan már az örök vadászmezőre távozott, és ma is aktív munkát folytató  Magyar Televízióst . Bár szívesen megtenném, hogy az általam igen tisztelt személyeket megnevezzem, de a lista hosszú lenne, és feledékenységem miatt senkit sem szeretnék kihagyni.

Nekünk nagyrészt szép emlékeink vannak az MTV-ben eltöltött évtizedekről, még akkor is, ha az emlékezet mindent megszépít.

Visszük a sírba az emlékeinket.

Magam már sok helyen több ízben elmondtam, hogy hálás köszönettel tartozunk Dunavölgyi Péter kollégánknak, barátunknak, aki felvállalta, hogy kísérletet tesz arra, hogy a még élő kollégák segítségével képet lehessen nyerni a Magyar Televíziózás hőskoráról. Olvashatók Ezek az MTV Archívum honlapján, és a technika jóvoltából a Filmesház honlapján a beszélgetések képes változatai is megtekinthetők. Szívből ajánlom minden érdeklődőnek a honlapon olvasható interjúkat, tv-történetet és a mozgóképes beszélgetéseket.

Rácz Gábor.       Aki talán fizetett volna, hogy a Szabadság téri TV székház lépcsőin felmehessen. "


Varga Sándor Márton, volt televíziós, szerkesztő, újságíró:

"Szerettem Péter Szabadság téri szobájába benyitni. Kint volt ugyanis a falán egy-egy kocka a híradó összes főcíméből, eleitől fogva. Amikor a székház előtt Dobrovics Pista befordul a kamerával (fekete-fehérben, aztán színesben is). Közvetlen szomszédságukban az Aczél–Elek–Sándor-féle, barna-arany színvilágú földgömb (ami a Presser Pici zenéje alatt forgott): jaj, egyszer kaptam olyan jelvényt; értené valaki, mit jelent, ha kitűzném? Ez a honlap: az a szoba. Sokan zsúfolódunk bent: akik a tévéhíradó szerkesztőségében éltünk valaha. Akik a tévében. Az ember hazamegy."