Állami kitüntetés

ÁLLAMI KITÜNTETÉST KAPTAK A MÁSFÉLMILLIÓ LÉPÉS MAGYARORSZÁGON C. FILMSOROZAT ALKOTÓI. 2014.03.05.


 

Állami kitüntetést kaptak a Másfélmillió lépés Magyarországon c. filmsorozat alkotói


Nemzeti ünnepünk alkalmából rangos állami kitüntetést nyújtottak át az Emberi Erőforrások Minisztériumának tükörtermében a Másfélmillió lépés Magyarországon c. filmegykori alkotóinak. A kitüntetéseket Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vehették át az érintettek.

A jeles eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi köszöntőt mondott. Beszédében a„Másfélmillió lépés Magyarországon” című filmsorozat alkotóit a nagy magyar felfedezőkhöz hasonlította, és méltatta azt a kitartást, erőt és lelkesedést, amely ezt a csapatot példa értékű kulturális teljesítményre sarkallta, majd megemlékezett azokról, akik már nem lehetnek az alkotók között, Rockenbauer Pálról és Tubay Lászlóról.

Ezt követően a miniszter Magyarország köztársasági elnökének megbízásából állami kitüntetéseket (Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt) adott át a „Másfélmillió lépés Magyarországon” című filmsorozat alkotóinak. Sinkó László betegsége miatt lánya, Sinkó Andrea vette át a rangos kitüntetést.
 

 

 

A kitüntetettek:


  1. Peták István (szerkesztő) –          lovagkereszt
  2. Sáfrány József (asszisztens) –      lovagkereszt
  3. Sinkó László (narrátor) –               tisztikereszt
  4. Szabados Tamás (operatőr)-         lovagkereszt
  5. Stenszky Gyula (operatőr) –         lovagkereszt
  6. Faludi Sándor (hangmérnök) –     lovagkereszt
  7. Péterfay Attila (gyártásvezető) – lovagkereszt
  8. Heincz László (világosító) –          arany érdemkereszt
  9. Tolnai Ferenc (munkatárs) –         arany érdemkereszt
10. Petres Pál (munkatárs) –              lovagkereszt


A 10 fős mozgó stáb tagja volt még Tubay László segédoperatőr is, aki a napokban hunyt el, így ő és Rockenbauer Pál, aMásfélmillió lépés Magyarországon c. film rendezője sem kaphatta meg a rangos kitüntetést, mivel ebben a kategóriában posztumusz elismerés nem adható.