Dr. Feledy Péter levele, Peták István temetése alkalmából

Dr. Feledy Péter levele, Peták István temetése alkalmából

 

2015. július 24-én a Farkasréti temetőben utolsó útjára kísértük Peták Istvánt,  Feledy Péter kollégánk a temetés után nyílt levelet küldött a korábbi televíziós kollégáinak, s hozzájárult, hogy a levelet ezen az oldalon is közzé tegyem.

Dunavölgyi Péter

 

 

Tisztelt Kollégák!

 

Néhány évtizedet lehúztam az / elektronikus/ médiában. Az MTV alkalmazottja 1972. január elsejétől voltam, 1990 után voltam hírigazgató, főmunkatárs,  szerkesztőségvezető, alelnök, ezért úgy vélem,mindez  alapos indoka lehet – visszafogottan fogalmazva - háborgásomnak. Megtisztelnétek, ha az alábbiakat közzé tennétek!

 

Ma délután a Farkasréti temetőben eltemettük  Peták Istvánt, aki 1972-től volt az MTV munkatársa.

Sok fontos pozíció után – a  FIDESZ támogatottjaként – a  90-es évek második felében 2 évig  az MTV elnöke is  volt.  Korszakos jelentőségű televíziós műsorok fűződnek a nevéhez. Egyik kitalálója volt az Ablak c .közéleti szolgáltató magazinnak a 80-as évek elején, Rockenbauer PállaL az egyik szellemi atyja volt a Másfélmillió lépés Magyarországon c. sorozatnak. A mai temetésen Visegrád egykori polgármestere megrendülten beszélt arról, hogy a konkrét történéseken, a közvetítésen kívül milyen sok szempontból volt érdekes és fontos egykor a Visegrádi Palotajátékok televízió által történő  közvetítése, aminek ugyancsak ő volt az egyik „kiharcolója”. Hosszan lehetne sorolni tévétörténeti érdemeit!

 

És mint minden  koncepcióval, vízióval, stratégiával  - és nem csak taktikával  rendelkező -  tévés vezetőnek – mert voltak ilyenek is! -   Petáknak is voltak vitapartnerei, volt belső /többnyire lapító/ ellenzéke. És voltak  támogatói, barátai is. Elnök korában/is/  megosztó személyiség volt. Én magam inkább vitapartnerei közé tartoztam: sok döntését vitattam, nem értettem velük egyet.

 

Ami közös volt bennünk: volt elképzelésünk arról, mi lehet a feladata, funkciója egy KÖZSZOLGÁLATI televíziónak a 20. század vége felé- és esetleg a továbbiakban.

 

Minden vitatható ténykedése ellenére az a lényeg, hogy Peták István  a magyar televíziózás történetének fontos, meghatározó személyisége volt.

 

Sokféle egykori televíziós kollégámmal váltottam néhány szót a temetésen. Az elmúlt 25 év  során sokunkat soroltak – okkal, ok nélkül -   más csapatba , oldalra, sokunknak sokakkal volt/van/bízom benne, hogy lesz vitája a magyarországi televíziózás helyzetéről, jövőjéről. Egyben  azonban ma egyetértettünk: Peták István halálával, temetésével  kapcsolatosan egy újabb illúziónk szállt el a jelenlegi magyarországi közszolgálati televíziózásnak nevezett izével kapcsolatosan: / finoman fogalmazva/ méltánytalan, amit Peták István halálával kapcsolatban tanúsítottak.

 

Mert a Magyar Televízió /ill. az MTVA ill. a Duna TV ill. az M1 ill. az M2 ill. M3 ill. M4 stb. valamint az MTI ill. a kuratórium/ nem tekintette saját halottjának Peták Istvánt. A temetésen az intézmény nevében senki sem nem búcsúztatta Peták Istvánt.

 

Ez – ha nem cizelláltnak akarom megfogalmazni –primitív,  bárdolatlan, védhetetlen bunkóság. És annak – szomorú, igaztalan – tanújele, hogy a mai tévés vezetők is azt hiszik – ugyan már  volt ilyesmire példa a magyar történelemben máskor,  más  területen is, - hogy a magyarországi televíziózás velük,  2010-ben kezdődött. Szerencsétlenek…

 

Feledy Péter

ny. televíziós