Meghalt Kállai István

Meghalt Kállai István.86 évesen korában 2015.  július 2-án, hunyt el a Budapesti Operettszínház örökös tagja, József Attila-díjas dramaturg, író, humorista, a Magyar Televízió Szórakoztató főosztályának egykori vezetője.

 

A magyar zenés színház kiemelkedő alakja volt. Már a Közgazdaságtudományi Egyetem iparszakának elvégzése alatt írt jeleneteket, rádiójátékokat. Első színházi munkája az Irány Caracas című komédia volt, ezt jó néhány vígjáték, zenés darab követte: a Kötéltánc, az Ugorj ki az ablakon!, a Férjek a küszöbön, a Majd a papa, valamint az Egymillió fontos bankjegy. 

Magyar és nemzetközi színpadra alkalmazott és írt számos zenés művet, operettet, íróként a Menyasszonytánc, átdolgozóként a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Mária főhadnagy, a Bajadér, a Madame Pompadour és az Egy éj Velencében dramaturgiai munkái is az ő nevéhez köthetők.

A színházon kívül a film világában is dolgozott, több sikeres forgatókönyvet írt: Kojak Budapesten (1980), Nápolyt látni, és... (1972), Fuss, hogy utolérjenek... (1972), A veréb is madár (1968). Sorozatokat írt a Magyar Televíziónak 1970-től, 1974-ben megalapította a televízió szórakoztató főosztályát, amelynek vezetője, majd főmunkatársa lett. Élete folyamán számtalan televíziós szórakoztató műsor, írója, dramaturgja közreműködője volt.

1981-től a Vidám Színpad dramaturgja, 1989-től a Budapesti Operettszínház dramaturgja és örökös tagja volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

 Kállai Istvánt gyászolja családja, A Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.