Megjelent Murányi László Lássuk .. Olvassuk ... című könyve

 

Dunavölgyi Péter:


Megjelent Murányi László Lássuk…, olvassuk újra …, című új könyve

 

2017. március 14-én késő délután a dabasi, Táncsics Mihály Gimnáziumban mutatták be először Murányi László, Lássuk, olvassuk újra (1989 - 1994 Hazánk nagy történelmi fordulókban) című új könyvét.

 

Murányi, Gyónon – (ma Dabashoz tartozik) született 1937-ben, édesapja ott volt Evangélikus lelkész. l969 - től a TV Híradó szerkesztője, majd műsorvezetője. Dolgozott A HÉT – ben is, és készít dokumentumfilmeket is. l984-től parlamenti tudósító, 1991-től a Parlamenti Napló Szerkesztőség-vezetője, főmunkatárs 1994-ig. A TV - Híradó egykori szerkesztő – riportereként személyesen követte végig, a rendszerváltó évek politikai eseményeit. A könyvbemutatón elmondta, hogy folyamatosan kivágta, gyűjtötte a korabeli újságok tudósításait és a sajtótájékoztatókon, és a Parlament folyósólyán az alakuló pártok, szervezetek ismertetőit, tájékoztatóit, közleményeit. Az évek során több dossziényi anyag gyűlt össze.

Később meghívást kapott az induló Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának alapító dékánjától a sajtó- és médiajog tárgy felépítésére, bevezetésére. Először óraadóként, majd főállásban tárgy-jegyző, címzetes egyetemi docensként oktatja a tárgyat 2006. december 31 - ig, majd óraadóként az egyetem Bölcsészettudományi Karán.

 

Húsz év elteltével, a könyvespolcán lévő dossziékat leporolta, és újra olvasta.

 

Évtizedek óta rendszeresen ellátogat Dabasra, részt vesz a település kulturális életében, ma már Dabas díszpolgára. A polgármesterrel is jól ismerik egymást. Neki is elmesélte egyik találkozásuk alkalmával, hogy újra olvassa éppen a korabeli dossziékat.

 

Kőszegi Zoltán polgármester úr a könyvbemutatón elmondta, hogy már a beszélgetésük 15 percében tudta, hogy ajánlatot fog tenni Murányinak, hogy rendezze sajtó alá a gyűjteményt, hiszen az, kommentár /ok nélkül, a maga tényanyagával a „valós kortörténelem tükre”. Elhatározta azt is, hogy Dabas állja a könyv kiadásának költségeit is. Mint mondta, a bemutatón, szándékuk, hogy a könyv minél több városi, iskolai könyvtárba eljusson, és minél több, a történelem iránt érdeklődő ember elolvashassa, minél több diák a dokumentált tények alapján ismerhesse meg az öt év történéseit.

 

A polgármester úr azt is elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tarja, hogy Kövér László a Magyar Országgyűlés Elnöke elfogadta a felkérést, hogy a könyv elejére személyesen írjon ajánló sorokat. Idézet a házelnök úr ajánlásából:

 

A tükörben látható tárgyak közelebb vannak, mint ahogyan látszanak” – szól az amerikai gépjárművek visszapillantó tükörlapjára írt figyelmeztetés, amely nemcsak a térbeli, hanem talán az időbeli közlekedésre is igaz lehet.

A Murányi László által a jelen kötetben kínált időutazásra mindenképpen igaz a fenti megállapítás. A szerző 1990- 1994 közötti sajtóhírek mozaikkockákhoz hasonló összegyűjtésével és bemutatásával a magyarországi rendszerváltás első éveibe vezeti vissza az olvasót, a gyűjteménye által tükrözött közelmúlt pedig közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. (…) „  

 

 Murányi a könyvet a következőkkel - (részlet a bevezetőből) - ajánlja az olvasók figyelmébe:

 

„Történelmünk a 20. századának egyik legfontosabb jelentőségű fordulatát érte meg a nemzet 1989-től 1994-ig. Összeomlás előtt állt a több mint harmincéves Kádár – diktatúra – anyagilag és erkölcsileg -, az értelmiség egy részének mind határozottabb mozgolódása pedig jelezte: hamarosan  át kell lépni egy korszakos  küszöböt. Ám nem tudhattuk mikor, milyen és milyen áron …

Ennek a változás forgatagnak szeretné tükörképét adni, ez a válogatás a korabeli újságok, bizonyos iratok alapján. Segít eligazodni, utólag szembenézni, emlékezni. De semmiképpen nem akar (főleg politikai) igazságot szolgáltatni. E ma már történelmileg forrásértékű dokumentumokat – politikai érdeklődés okán – sok éven át, gyűjtöttem talán megsejtve valamit abból az óriási változásból, amelyen ezek évek alatt átment az ország. (…)”